Valutakalkulator
Det finnes flere enn 180 forskjellige valutaer i verden, som hver og en representerer sin egen verdi. Noen valutakurser er låst fast til en overordnet valutakurs (f.eks. er den norske kronen låst fast til euroen), som betyr at når den overordnede kursen endrer seg, så vil den fastlåste kursen følge med innen en viss spredning.
Med Pengeinfo.no’s valutakalkulator kan du omregne størstedelen av verdens valutakurser, og finne ut hvor mye din valuta er verdt i forhold til andre valutakurser.
Hvordan fungerer en valutakalkulator?
En valutakalkulator har den funksjonen at den kan fortelle deg verdien av en valuta i en annen valuta – f.eks. hvor mange dollar du kan få for 100 norske kroner. Hvis dollarkursen (USD/NOK) for eksempel er 5, betyr dette at du kan få 20$ for 100 norske kroner.
På Pengeinfo.no’s valutakalkulator taster du enkelt inn hvilken valuta du gjerne vil omregne verdien av. Du blir deretter automatisk presentert for verdien av den inntastede valutaen i tre andre valutaer, som du selvfølgelig bestemmer helt selv.
Hva er valutakurser?
En valutakurs er bestemt ut fra forholdet mellom to ulike valutaer. For eksempel norske kroner i forhold til dollars etc. Dette er også grunnen til at valutakurser blir presentert som et valutapar. Noen kjente valutapar er:
NOK/USD – Forholdet mellom den norske valutaen og $ (dollaren)
NOK/EUR – Forholdet mellom den norske valutaen og € (euroen)
USD/EUR – Forholdet mellom $ (dollaren) og € (euroen)
I øyeblikket er den norske kursen låst fast til euroen, og derfor vil man typisk oppleve at 1 euro koster +/- 9 kr. Faktisk er det den norske nationalbankens oppgave å sørge for at kronens holdes på dette nivået, med svingninger på maksimalt et par prosent i varians.
GODE RÅD NÅR DU SKAL VEKSLE VALUTA:
Gjør det hjemmefra
Mange venter med å skaffe seg lokalvalutaen til de har ankommet destinasjonen. Her vil de typisk bruke den første og beste minibanken tilgjengelig. Utfordringen med dette er at når du tar ut penger i en utenlandsk minibank, vil du typisk bli pålagt et gebyr per uttak, samtidig som du vil få en markant dårligere kurs, enn hvis du hadde handlet hjemmefra. Mange banker har også en begrensning på hvor mye du kan ta ut i utlandet, og du kan dermed risikere at du ikke får dekket behovet ditt, hvis du ikke har vekslet hjemme.
Bruk din egen bank
Mange banker tilbyr gebyrfri veksling av valutaer hvis man er kunde i banken. Utover dette er det ingen begrensning for hvor mye man kan veksle, og det er dermed kun din egen økonomi som setter grensen for hvor mye penger du kan ta ut.
Få flere tilbud
Selv om du muligens har en god avtale med banken din om gebyrfrie vekslinger, så kan du med fordel undersøke andre valutavekslere for å se om de kan tilby en bedre valutakurs. Dette gir spesielt god mening hvis det er snakk om et større beløp.
Bruk en valutakalkulator
Valutakurser endrer seg konstant, og det kan være mange penger å spare/hente hvis man veksler på det riktige tidspunktet. Hold deg derfor løpende oppdatert med en valutakalkulator, og slå til når du føler at valutakursen ikke blir lavere.