Refinansiering er når man tar opp et nytt lån for å betale ned smålån og/eller dyr kredittkortgjeld. Hvis du sitter med mange små lån, kan det være en god idé å samle disse til ett lån, slik at du kun har en kreditor å forholde deg til.

Fordeler med refinansiering

Fordelene med refinansiering er blant annet at man kun får én långiver å forholde seg til, noe som gir færre månedlige gebyrer og regninger. Hvis du har mange små lån og mye kredittkortgjeld som du hver måned betaler renter og gebyrer på, vil dermed fordelen med refinansiering være at du reduserer disse månedlige utgiftene. Man vil få flere penger til rådighet, og en bedre oversikt over egen økonomi. I tillegg er ofte rentene lavere på et refinansieringslån enn på et forbrukslån.

Det er viktig å påpeke at refinansiering av lån eller gjeld på ingen måte vil slette noe av gjelden, men det kan føre til at du får mindre månedlige renteutgifter og gebyrer, og dermed også en bedre oversikt over økonomien. Man kan også med refinansiering ofte få bedre vilkår og lengre nedbetalingstid. Refinansiering kan være en god måte å komme seg ut av en gjeldskrise på, og gjør det enklere å holde styr på det du skylder.

Selv om det i utgangspunktet sjeldent er en god idé å ta opp nye forbrukslån for å nedbetale gamle, så kan det altså i noen sammenhenger lønne seg, når resultatet er at man kun har ett lån å forholde seg til.

Ulemper ved refinansiering

Det er viktig å huske på at man ofte må betale etableringsgebyr ved opprettelse av nye lån. Man bør også tenke gjennom om det lønner seg å refinansiere på sikt, for ettersom man gjerne forlenger betalingstiden, kan man ende opp med å betale mer totalt sett. Dette kommer også an på hvor høye renter man har på de eksisterende lånene, i forhold til de man kan få på et refinansieringslån. Det kan derfor være lurt å regne på dette på forhånd.

Hva er lurt å tenke på når man skal refinansiere lånet?

Det er lurt å lage en oversikt over hvilke lån man trenger å betale ned, hvilke midler man råder over, og hvordan man tenker å nedbetale det nye lånet. Deretter kan man sende denne oversikten til ulike lånetilbydere, og motta flere tilbud som man kan vurdere før man bestemmer seg. Det kan også være lurt å snakke med banken, og høre om de har noen gode muligheter for refinansiering.

Unngå gjeldskrise

Er man i fare fare en gjeldskrise, er det viktig å ta tak i problemene så fort som mulig. Hvis man havner i en situasjon hvor kravene går til inkasso, eller man får betalingsanmerkning, kan det være vanskeligere å søke om refinansiering.

Noen banker som tilbyr refinansiering er Bank Norwegian, Aros Finans og Lendo. Finn det lånet som passer best for deg ved hjelp av låneoversikten her på siden.